Op jonge leeftijd had ik altijd moeite met het lezen van het schoolbord. De klein geschreven letters kon ik nauwelijks ontrafelen. Het is dan ook niet gek dat ik al snel te horen kreeg dat ik een bril moest dragen. Mijn ogen hadden versterking nodig. Ik vond het vreselijk! Ik vond mezelf geen brillenmeisje en vertikte het om de bril op te zetten. Tegenwoordig kampen gelukkig minder mensen met dit probleem, want steeds meer personen dragen lenzen.  

Lenzen zijn een ideale manier om de ogen de nodige versterking te geven zonder dat je je look ingrijpend aanpast. Als je lenzen online wilt bestellen dan kun je kiezen uit daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Wat zijn precies de verschillen en welke lenzen zijn geschikt voor jou?

Daglenzen

Daglenzen draag je één dag. Op deze manier heb je iedere ochtend nieuwe, schone lenzen in, waardoor jouw ogen minder snel geïrriteerd raken. Bovendien kunnen daglenzen behoorlijk veel tijd besparen, omdat je de lenzen niet elke avond hoeft schoon te maken.

Door de vele ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden, is onder meer de silicone hydrogel technologie opmerkelijk verbeterd. Ook verschijnen er steeds meer torische (astigmatisme) daglenzen (oftewel lenzen met een cilinder) en daglenzen met leesgedeelte voor mensen met leesklachten (presbyopie).

Doordat daglenzen iedere dag vervangen moeten worden, zijn daglenzen iets prijziger ten opzichte van maandlenzen en weeklenzen. Ook heb je met daglenzen iets meer afval dan met maandlenzen, omdat je elke dag een nieuw blisterpack met lenzen open maakt.

Weeklenzen

De weeklens zit tussen de dag- en maandlens in en was lange tijd nog erg onbekend onder de mensen. Inmiddels zijn weeklenzen steeds geliefder, doordat de lenzen twee weken lang gedragen kunnen worden. Ook kun je sommige weeklenzen een week lang overdag én ‘s nachts dragen. Dit ligt wel aan het merk weeklenzen en je moet dit altijd eerst goed overleggen met je opticien.

Ten opzichte van de maandlens moet je de weeklens twee tot vier keer zo vaak vernieuwd moeten worden. Daarnaast hebben de weeklenzen, net zoals maandlenzen, onderhoud nodig. Hierdoor zal de gebruiker ook rekening moeten houden met de aanschaf van lenzenvloeistof, schoonmaak en het goed opvolgen van hygiëneregels.

Maandlenzen

Maandlenzen worden maandelijks vervangen en zijn in vrijwel alle soorten, merken, maten én materialen (zoals silicone hydrogel of regulier hydrogel lenzen) verkrijgbaar. Dankzij de ruime keuze is er voor iedereen een perfecte maandlens.

De maandlenzen bieden veel draaggemak, doordat de lenzen lange tijd geen vervanging vergen. Door de langere draagtijd liggen de kosten van de maandlenzen ook opmerkelijk lager. Dat is behoorlijk positief voor de portemonnee! Tot slot bieden de maandlenzen goede passing op het oog, waarbij de maandlenzen in overleg, na uitgebreid onderzoek van de ogen door je opticien of optometrist op maat geadviseerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.