De Belgische competitie en voetbalwereld is niet altijd makkelijk te begrijpen. Eerste klasse, tweede klasse, 1A, Pro League… De termen worden om je hoofd geslingerd en je begrijpt er steeds minder van. Maar je zonen zijn gek op voetbal en je wil er graag met hen over kunnen babbelen, dus dan moet je er toch iéts van snappen? Wij leggen je uit hoe de Belgische voetbalwereld in elkaar zit.

Hoe werkt de competitie?

De Belgische competitie bestaat uit heel wat klassen. De hoogste klasse is de eerste klasse 1A, officieel Profvoetbal 1A, binnen het Belgisch profvoetbal. De competitie binnen deze Jupiler Pro League, vernoemd naar sponsor Jupiler, loopt van eind juli tot april, met telkens een speeldag op vrijdag, zaterdag of zondag. In dit klassement staan 18 ploegen en een van de laatste twee ploegen moet aan het einde van de competitie afzakken naar een lagere klasse, wat we degraderen noemen. Dan zijn er ook nog de play-offs waarin de beste ploegen het tegen elkaar opnemen. Nummer 1 tot en met 4 in de ranking speelt de Champions play-off. Wie wint, is kampioen. Nummer 5 tot en met 8 speelt de Europa League play-off en de winnaar van die play-off speelt barrages om alsnog een Europees ticket te bemachtigen.

Op dit moment zijn de beste ploegen van het land Union, Antwerp en Club Brugge. Cercle Brugge en Beerschot bengelen onderaan het klassement en maken dus kans op een degradatie. Naast de bekende eerste klasse A is er ook eerste klasse B en eerste nationale. Die drie klassen behoren tot het profvoetbal. Alle klassen die lager zijn, zoals regionale en provinciale afdelingen, behoren tot amateurvoetbal. Het mannelijke Belgische voetbalelftal is de Rode Duivels. Zij hebben zich intussen gekwalificeerd voor de 2022 FIFA World Cup in Qatar.

Mogen vrouwen ook meedoen?

Uiteraard kunnen ook vrouwen deelnemen aan voetbal in België. Daarbij is er echter maar één klasse die tot profvoetbal behoort, de Super League, met als topclubs Oud-Heverlee Leuven, Anderlecht en Club Brugge. In dit klassement zitten 10 ploegen, acht minder dan bij de mannen dus. Ook onze Belgische vrouwen hebben een nationale ploeg, de Red Flames.

Volg alle matchen en uitslagen

Ben je gek op voetbal en kijk je graag naar een match op tv om alle doelpunten te kunnen zien? Of misschien ga je liever écht naar een match gaan kijken om de sfeer op te snuiven en voor je favoriete spelers te supporteren? Er is niks zo leuk als een voetbalmatch volgen, of het nu live is of op tv, maar soms heb je al andere plannen. Toch wil je bij voetbal de uitslagen en standen live kunnen meevolgen. Gelukkig zijn er websites en apps ter beschikking die je informeren over alles wat er gebeurt in een match, in binnen- én buitenland. Sporza, bijvoorbeeld, heeft een accurate verslaggeving, maar ook apps als SofaScore, FlashScore of Forza Football houden je elke minuut van de match op de hoogte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.