Een vocht en/of temperatuur regulerend shirt

Draag een vocht en/of temperatuur regulerend shirt onder het wedstrijdshirt voor een betere vochtopname.

Trainingsvest

Het wordt voetbalspelers aangeraden om zowel voor als ook na de wedstrijd en in de rust een trainingsvest aan te trekken tegen afkoeling.

Keeperskleding

  • Mouwen moeten voorzien zijn van beschermende elleboogstukken.
  • Het broekje moet op de heupen voorzien zijn van een beschermende dikkere stoflaag.
  • Keeper handschoenen zijn nodig voor grip op de bal.
  • Scheen- en kniebeschermers.
  • Bij kou wordt aangeraden een lange broek te dragen.
  • Keepers die op een hoger niveau kunnen hun vingergewricht eventueel intapen tegen blessures.
  • Bij felle zon wordt het dragen van een zonneklep aangeraden.

Voetbal sokken

  • De voeten en sokken met regelmaat behandelen met desinfecterend poeder.
  • Goede pasvorm: te grote of te kleine sokken kunnen blaren veroorzaken.
  • Was na elke training of match je kousen om bacteriën te voorkomen.

Scheenbeschermers

Bij voetbal komen veel vervelende blessures voor, die voorkomen hadden kunnen worden door het dragen van scheenbeschermers. Veel voetbalspelers dragen tijdens de training of wedstrijd geen scheenbeschermers. Het dragen van scheenbeschermers bij een wedstrijd is echter verplicht. Maar ook tijdens de trainingen is het aangeraden om altijd scheenbeschermers te dragen. Het belang van scheenbeschermers dient dan ook regelmatig door de vereniging benadrukt te worden.

Let bij de aanschaf van scheenbeschermers op de volgende zaken:

  • Een goede pasvorm, niet te groot of te klein.
  • De aanwezigheid van ventilatiegaatjes.
  • Scheenbeschermers moeten voldoende bescherming bij de enkels geven.
  • Om de scheenbeschermer goed op de juiste plaats te houden wordt het volgende aangeraden: plaats de scheenbeschermers onder de sok, trek de sok er overheen omhoog en plak vlak boven de hoogte van de scheenbeschermer tape, waarna de sok naar beneden omgevouwen wordt.
  • De scheenbeschermers dienen met regelmaat gewassen te worden om bacteriën te voorkomen.
  • Gebruik nooit elastiek om de kousen in positie te houden; elastiek knelt de bloedsomloop af.

Voetbal voor vrouwen: buitenspel uitgelegd met schoenen

Het grootste cliché over vrouwen is dat hun hersenen niet gemaakt zouden zijn om de buitenspelregel te begrijpen. Tot een anonieme slimmerd op de fansite van voetbalclub Feyenoord een handleiding schreef voor vrouwen over buitenspel aan de hand van schoenen. Hij deed dat drie jaar geleden al, maar ‘De Duidelijkste Uitleg Ooit Voor Vrouwen Over Buitenspel’ duikt nog steeds regelmatig op wanneer het over voetbal gaat. Lees even mee.

‘Stel: Je bent in een schoenenwinkel en staat aan de kassa’, zo begint de tekst. ‘Voor jou staat nog één dame, een nette en sympathieke verschijning die zich bovendien goed met de kassierster blijkt te verstaan alsof ze op een of andere manier samen horen’.

Plots bemerk je in het rek achter de kassierster een paar schoenen waar je direct verliefd op wordt. Je hebt inderdaad al meer dan genoeg schoenen maar deze, die moet je hebben, die zijn gewoon voor jou geschapen, gemaakt om door jou en jou alleen gedragen te worden, zonder dit paar schoenen zal je nooit meer gelukkig kunnen zijn in het leven, je weet dat je gewoon niet meer zonder kan…

Maar dan bemerk je dat die dame voor jou aan de kassa met dezelfde verliefde blik naar die schoenen staart (die stomme koe!). Met een blik in jouw richting laat ze duidelijk verstaan dat dit paar schoenen nooit in jouw handen zal komen en dus ook nooit aan jouw voeten zal zitten (wat een achterbakse tik!).

Dan blijkt dat zij haar vent zijn kredietkaart niet vindt en zij begint driftig in haar handtas te zoeken naar cash (de rommelige trien). Op dat moment besef je zelf dat voorkruipen geen zin heeft want ook jij hebt onvoldoende geld bij. De verkoopster bekijkt jullie rustig en wacht af.

Jouw vriendin, die in dezelfde winkel toevallig net ook schoenen aan het passen is, bemerkt plots jouw benarde situatie en ze reageert, zoals het trouwens een echte vriendin betaamt, iemand van wie men weet dat men er in noodgevallen op kan rekenen (wat een schatje!). Zij geeft een teken dat ze haar geldbeugel in jouw richting zal gooien zodat jij de inhalige valse vuile gemene trut voor jou toch nog de loef kan afsteken en vlug dat paar schoenen kan kopen.

Ze zal haar geldbeugel zo werpen dat die net over het hoofd van die bitch voor jou vliegt en tussen haar en de kassierster belandt. Jij wipt dan vlug voorbij dat lelijke monster, vangt de geldbeugel op om dan bliksemsnel die schoenen te kopen.

Maar: zolang jouw vriendin haar geldbeugel nog niet geworpen heeft, dat wil zeggen dat die nog niet in de lucht vliegt naar jou toe, mag jij je hoogstens op dezelfde hoogte van die geniepige kip bevinden en niet ervoor want anders… sta je buitenspel!’

(Bron: Het Nieuwsblad/De Gentenaar)

Schoeisel

Goede schoenen zijn van essentieel belang voor voetbalspelers, vooral ook ter voorkoming van blessures. Let bij de aanschaf van voetbalschoenen op de volgende zaken:

  • Een goede pasvorm. Met name in het groeistadium van de jeugdspelers is het van belang dat de schoenen groot genoeg zijn.
  • Voor jeugdvoetballers tot 14/16 jaar worden schoenen met vaste noppen aangeraden (hoe meer noppen, hoe beter).
  • Pas op latere leeftijd wordt aangeraden voetbalschoenen met schroef noppen aan te schaffen, indien de voetbalspeler hieraan de voorkeur geeft.
  • Veters mogen niet te lang zijn. Er zijn voetbalspelers die de veters een aantal malen rond de voet binden, maar dit wordt sterk afgeraden omdat hierdoor de bloedsomloop belemmerd kan worden, waardoor de voettemperatuur kan dalen.
  • Tijdens de warming-up wordt aangeraden de veters nog niet te strak vast te binden, omdat de voeten bij temperatuur stijging door inspanning nog zullen uitzetten.
  • Voetbalschoenen gaan langer mee, wanneer ze na de training of wedstrijd worden schoongemaakt en eventueel ingevet.
  • Vernieuw de veters tijdig om kapot trekken hiervan tijdens het spel te voorkomen.

Respect voor club en materiaal

Natuurlijk draag ik zorg voor al het trainingsmateriaal van de club.

Alle medewerkers en vrijwilligers die instaan voor mijn hobby, respecteer ik.

Kwaliteit en duurzaamheid voor mijn geliefde vrije tijd besteding draag ik hoog in het vaandel.

Met fierheid draag ik dan ook voor en na de wedstrijd de trainingsoutfit van mijn geliefde club.